Suvun tarinoita

Ruotanen ihastutti "arkkitehtitaimia"

Kirjoittaja: Valto Martti Ruotoistenmäki (2008)

Näin otsikoi Pyhäjärven Sanomat tämän vuoden 2008 toisessa numerossaan juttunsa tämän päivän ja tulevaisuuden Ruotasesta. Kylää mainostetaan jo nyt Pyhäjärven Tapiolaksi, jolle ennustetaan suurenmoista tulevaisuutta, jos arkkitehtitaimien suunnitelmat toteutuvat. Ja tietenkin niiden soisi toteutuvan. Sukuseuramme puheenjohtaja Markku päätti ehdotuksestani, että juttu otetaan sukuseuramme kotisivuille.

Jutussa kiinnitti huomiotani ja ihastutti lähinnä kaksi asiaa. Ensiksikin se, että jo otsikossa kutsuttiin kyläämme sen vanhalla, perinteikkäällä nimellä Ruotanen. Kaivosyhtiöhän halusi 1950-luvulla kylään tultuaan muuttaa postipaikan ja samalla kylän nimen Pyhäkummuksi. Syntyi kansanliike Ruotasen puolesta. Muutamassa viikossa adressiin kerättiin ainakin viitisensataa nimeä. Kunnanvaltuusto asettui vähemmistön äänin Pyhäkummun puolelle, tyhjää äänestäneiden tuella. Adressi luovutettiin silloiselle Posti- ja Telehallitukselle, joka ei koskaan vastannut esitykseemme ja niin Ruotasesta tuli Pyhäkumpu.

Nyt 50 vuoden jälkeen voidaan todeta, että Ruotanen on voittanut.

Toinen ihastuttava seikka oli se, että kaivosyhtiö teki alueelle aikoinaan ilmeisesti viihtyisän asumalähiön. Asukkaatkin ovat sen sellaiseksi kokeneet, koskapa monet vanhat ruotasenkyläläiset ovat hankkineet sieltä jopa eläkepäivikseen oman asunnon, siihen tilaisuuden saatuaan. Valitettavasti talojen ympäristöt ovat alkaneet rapistua ja monet palvelut ovat tältäkin kylältä muuttaneet isommille markkinapaikoille. Mahtaisivatkohan "arkkitehtitaimet" suunnitelmineen jotakin tälle kehitykselle. Tulisiko Ruotasesta todella Pyhäjärven Tapiola!

Vanhaan Ruotasenkylään ei kuitenkaan ole enää paluuta. Maatalous on lähes tyystin kadonnut kylästä, maamiesseuran talolla ei enää tanssita eikä Jaakon kaupasta enää käydä ostamassa kuttaperkkalippaista hellelakkia.

Hyvät sukulaiset! Lukekaa sivuillamme oleva Pyhäjärven Sanomien juttu "Ruotanen ihastutti arkkitehtitaimia" ja ottakaa kantaa.

Jyväskylässä 11.01.2008

Valto Martti Ruotoistenmäki

Takaisin

© 2006 Mikko Ruotoistenmäki